Oppimispäiväkirja syksy 2010- kevät 2011

 

Viikko 43

Olen kovasti odottanut yrittäjyys opintojen alkua. Olen jo kerennyt miettiä yhtiömuodoksi toiminimeä, verotus tulee olemaan kaksinkertainen koska olen suunnitellut pysyvää toimipaikkaan johonkin niirala – keskusta-alueele. Olen ajatellut erikoistua urheiluhierontaan joten toimipaikalle olisi hyvä jos sen läheisyydestä löytyisi jokin kuntoilukeskus.

 

viikko 44

Viikolla aloitimme asiakas työmme ja samalla huomasin kuinka merkittävää kunnollisen asiakas rekisterin pitäminen oikeastaan onkaan. Ei pelkästään että asiakaskorttiin merkitään normaalit nimi ja päivä vaan myös kaikki liikesuunnan rajoitukset hyvin yksityiskohtaisesti hoidon toteutukset ja tulevien hoitokertojen hoitosuunnitelmat. Toinen oppimiskokemus koski tutkimusta, ensimmäisen asiakkaan tullessa sisään olin

niin tohkeissani että tutkin koko asiakkaan päästä varpaisiin asti vaikka hän ilmoitti suurimmat ongelmakohtansa olevan ylävartalon alueella. Tutkiminen onkin tällä hetkellä heikoin osa-alue hoidon antamisen alueella.

 

 

viikko 45

Tämän viikon olen opetellut TENS hoitojen antamista/ottamista sekä niiden hyötyjä harjoituksista palautumiseen sekä lihashermotuksen parantamisessa kilpailuihin valmistuttaessa. TENS-hoidoilla voidaan vilkastuttaa lihaksen aineenvaihduntaa ja sitä kautta nopeuttaa palautumista, kilpailuun valmistuttaessa TENS-hoidoilla saadaan parannettua väsyneen lihaksen hermotusta millä on positiivinen vaikutus kilpailusuoritukseen.

 

46

Hieronta alkaa jo pikku hiljaa sujumaan, siitä suurin kiitos kuuluu muutamalle vaki koko hieronta asiakkaalle. Muutenkin tuntuu siltä että aika menee paljon nopeammin koko hierontoja tehdessä kuin mitä tekisi muutaman osa hieronnan päivässä. Yritys laskelmointi on ollut kovasti mielessä, harmi että tässä Kuopion alueella on jo melkoisesti hierojia olen katsellut sopivia toimitiloja niiralan alueilta sekä miettinyt voisiko harjulan sairaalasta vuokrata mahdollisesti työtiloja. Ongelmana on vain mainonta, se perskutti kun meinaa olla nykyisin melko lailla kallista, vaikka verkko mainonnan voisinkin järjestää itse mutta kun olen suunnitellut että mainostaisin muutamalla valotaululla joita on ympärystien varrella. Nuihin vain mainosten tekeminen on todella arvokasta. Ajattelin että 3000€ olisin alkuvaiheissa laittaa mainostamiseen mutta voipi olla että summa todellisuudessa lähentelisi 5000€.

 

47

Tällä viikolla huomasin kuinka pohkeita voi hieroa polvi koukussa jolloin lihas rentoutuu ja itsekin pääsee lepuuttamaan jalkojaan istuessaan plintin päällä. yrittäjyys asiat ovat vieläkin mietityttänyt melkoisesti, millainen olisi täällä sopiva hintaluokka niin että hieronnasta jäisi jotakin omaankin käteen?? Mitä olen paikallisten hierojien sivuilla käynyt niin siellä hintahaarukka on ollut 20-30€ tuntiveloitus luokkaa. Kyllähän 30€/h alkaisi olla jo sellainen tuntipalkka josta jotain jo jäisi käteenkin mutta voiko aloittavana hierojana ottaa sellaista summaa ettei hinnoittelisi itseään jo alkajaisiksi ulos markkinoilta?? Olen ajatellut aloittaa 25€/h ja vuoden jälkeen jos on saanut tarpeeksi houkuteltua asiakkaita nostaa hintaa 30€/h. Pääasiakas ryhmäksi olen kaavaillut urheilijoita, toisaalta harjulan sairaalassa työskeneltäessä myös sairaalan asiakkaat voisivat olla yksi varteenotettava asiakas ryhmä.

 

48

 

Huh.. nyt on hieronnan käytännön koekin ohi ja se meni oikeastaan paremmin kuin hyvin kun sain siitä täydet pisteet vaikka tutkimus osuus menikin hieman hakoteille. toivottavasti itse näyttökokeessakin arvioitsija on yhtä ymmärtäväinen mitä Seija oli. Tutkiminen on sellainen osa tässä hierojan työssä  mitä en tahdo vain oppia, joka kerta kun uutta asiakasta tutkin niin lopussa tuntuu että ai niin tuokin olisi vielä kokeilla. Onneksi palpoimalla voi vielä korjata tutkimisen aukkoja! Ja tuo kirjaaminen, voi pers.. kun haluaisin sähköisen kirjaamis menetelmän tänne koululle, eikö olisi paljon helpompaa jos olisi selainpohjainen asiakas kortisto mihin voisi jokainen täyttää asiakas tiedot. Minulle kun tahtoo jäädä aina jokin asia kirjaamatta ja jälkikäteen uusia asioita on huonompi lisäillä kun väleihin ei enää mahdu! ja perään kirjoitettaessa lapusta tulee helposti todella epäselvä! No omaan puljuun olen jo katsellut sekä sähköisen ajanvaraus järjestelmän ja asiakasrekisterin tuottajan…

 

49

 

Yrittäjyys teemalla jatketaan… Olin ajatellut että olisin saanut uutena nuorena yrittäjänä startti rahaa mutta nyt selvisikin että kuopion alueelle ei myönnetäkkään aloittavalle hierojalle aloitustukia. Yrittäjyyden tunnilla puhuttiin kuinka jo aikaisempi tietämys pitäisi valjastaa myös tulevan yrityksen hyödyksi. Silloin sain ajatuksen että voisin aloittaa ns. personal trainer sekä ruokavalio analyysien/ohjauksen antamisen hieronnan ohessa. Kun varsinaista personal trainer kurssia en ole käynyt niin lanseerasin Oma Valmentaja palvelun nimellä olevan tuotteen omille nettisivuilleni. Tämä olisi mielestäni melko kokonaisvaltainen hyvinvoinnin paketti jos saman katon alta löytyisi ruokavalio ja liikuntaohjausta sekä hierontaa.

 

50

Viikko meni oikeastaan lomaa odotellessa… Jos jotain merkittävää pitäis mainita niin sanotaan sitten m. tibialis anteriorin kiinnittymis kohdan hahmottuminen sekä nervus femorin haaroittumis kohdan ymmärtäminen.

 

1

 

Kyllä tämä koulun aloittaminen tuntuu raskaalta. Tämä viikko meni kyllä niin totutellessa aamuherätyksiin että päähän ei juuri uusia asioita uponnut. Päivät meni lähinnä opetuksesta toipumiseen ja harjoittelupaikkojen kyselemiseen.

 

2

 

Vierailu klubi-talolla sai miettimään kuinka psyykkisesti sairaita ihmisiä voisi helposti auttaa hieronnalla. Niin kuin eräs luokka toveri sanoi, jos olisi miljonääri näitä ihmisiä voisi auttaa ilmaiseksi jos ei tarvitsi omaa taloutta miettiä. Tässä on kyllä sellainen ryhmä ihmisiä, he jotka ovat avohoidossa, että heiltä varmasti saisi paljon henkistä pää omaa itselleen kun katsoo kuinka hyvää hieronta heille tekee. Muutenkin olemme mielenterveys tunnilla miettineet, tai olen pannut opettajan miettimään, kuinka tällainen mieleltään epävakaa henkilö voi tehdä hallaa yrityksen maineelle jos hän alkaa vaikka levittämään huhua että joku hieroja lähentelee tai yrittää saada asiakkaitaan psyykkisiin mielentila tutkimuksiin… Vaikka kaikki tämä olisi ollut asiakkaan omaa kuvitelmaa mutta lumipallo efektissä torilla juttu voi saada melkoiset mittasuhteet enne kuin itse pääsee siihen puuttumaan ja seuraukset voi olla jo peruuttaattomat.

 

3

 

Samperin kirjallinen työ, Kuinka kirjoittaa lihaksen toimintaperiaatteista niin että se kuulostaisi olevan matti meikäläinen tasoa mutta silti mahdollisimman tarkka ja yksiselitteinen mutta kuitenkaan ei näyttäisi siltä että olisin kopioinut sen suoraan jostakin kirjasta?? Hankalaa. Muutenkin tuntuu että työn alkuun jaksoin vielä panostaa mutta loppuosa, kylpylä hoitoineen meni melko lailla läpipyyhkäisyksi, no kyselkööt sitten jos eivät ole tyytyväisiä.

 

4

 

Yksi asiakas sai miettimään työn eettistä puolta taas uudestaan. Tähän asti minulla ei ole ollut ongelmia vähäpukeisuuden kohtaamisessa vaikka asiakkainani on käynyt nuorista tytöistä vanhoihin naisiin mutta nyt eräs keski-ikäinen nainen käyttäytyi tutkimus tilanteessa niin kainosti ja hieman häpeillen, vaikka itse yritin olla tilanteessa ammatti maisesti niin jotenkin asiakas sai minut häveliäiseksi ja melkein pyytelemään anteeksi paikalla oloani. Kummallista! Lihaksista opin tällä viikolla hieromaan piriformiksen joka on kyllä melko kinkkinen lihas hieroa.

 

5

 

Viimeinen opiskelu viikko takana! Nyt olisi koko loppukevät pelkkiä hierontoja. Viikolla aloin ajattelemaan että pitäisikö kuitenkin viimeisessä harjoittelu jaksossa olla osa ajasta kotona hieromassa, silloin voisi hieman enemmän itse suunnitella menojaan ja käydä enemmän lenkillä. Minulle tuli työ tarjouskin Kalpalta, olisi päässyt edustusjoukkuetta hieroskelemaan rahan edestä kevääksi mutta en ottanut tarjousta vastaan kun se olisi sotkenut liikaa omaa lenkillä käymistä, tulevaisuudessa kuitenkin tuo voisi olla yksi varteen otettava vaihtoehto, melko rankkaa työtähän se toki olisi ja kokoaja pitäisi kulkea joukkueen pelien/ehtojen mukaan… Lihaksista teres lihasten kulun tajusin tällä viikolla kun piirtelimme selän lihaksia toisillemme.

6

Ensimmäinen viikko ''oikeassa''  työharjoittelussa yllätti kuinka paljon tuli uusia asiakkaita ja sai tehdä tutkimuksia oikein urakalla, vaihtelu on aina hyvä asia .

 

7

Töitä,,, töitä.... ja töitä.....

Pitääkö olla niin hölmö että ottaa itselle näin paljon asiakkaista, vaikka työstä pidänkin niin välillä tuntuu että yksikin asiakas vähemmän helpottaisi kummasti... Onneksi on näin hyvä fysiikka niin jaksaa tehdä 4-5 asiakasta päivävässä. Hankalinta tässä minulle on asiakkaan vaihtuminen, minusta ei olisi ollenkaan hankalaa hieroa vaikka 3*2h päivässä mutta jos sattuu olemaan 4 eri henkilö päivässä niin se stressaa paljon enemmän kun joutuu laittamaan paikan aina valmiiksi ja tsemppaamaan joka asiakkaan kohdalla aina uudestaan jotta hoidosta tulisi mahdollisimman hyvä.

 

8

Viimeinen työharjoittelu viikko meni sekin hivin työllistettynä... Olempahan kantanut oman korteni kekoon jotta paikka pysyisi pystyssä... Asiakkaissa ei ole ollut mitää ihmeellisyyksi perus niska-hartiaa ja pari urheiluhieronta jossa sai hieman haastaa itseään.

9

Koeviikko, tätä on pelätty ja odotettu, tosin olen melko luottavainen että hallitsen asiat vähintään riittävällä tavalla. Ensimmäinen arviojan hieronta jännitti minua kaikista eniten, onneksi Anna-Maija oli hyvällä tuulella joten pystyimme juttelemaan paljon muustakin kuin itse tutkintotilaisuuteen liittyvistä asioista. Ensimmäisestä osasta kun selvisin hyvin arvioin (päivän paras hieronta) olin jo todella luottavainen että pääsisin tämänkin tutkinnon osan lävitse kun latinan osuus jäisi vähemmälle. Ja niin ne itseasiassa menikin niin hyvin että arviointikeskustelussa irjan kanssa meillä ei enää juurikaan ollut mitään keskusteltavaa.

10

Hiihtolommooo ja hieman yrityssuunnittelua.

11

Hitsi että jännitti mennä ensimmäiselle 'ulkopuoliselle' työharjoittelulle. Alkuviikko MA,TI ja KE meni paljolti talon tapiohin perehtyessä. Asiakkaita oli koko viikon melko sopivasti 3klp päivässä jolloin aikaa jäi tehdä siivousta ja muita kunnossapito töitä. Paikka on hyvin rauhallinen kuten Seija sen varmasti huomasi, täällä ei tehdä ihan kaikkea oppikirjan mukaan mutta en minä rupea talon linjasta hirveästi poikkeamaan jotta vakioasiakkaat eivät pelästyisi (asiakkaan tutkiminen jää hieman vähemmälle, teen sen lähinnä palpoimalla). Ensiviikolla luvassa olisi aromaterapiaan perehtymistä.

Yrityssuunnitelmankin sain valmiiksi, ei ollut ihan helppo juttu mutta nyt ei kai muu auta kun odottaa mitä arvioitsijat siitä pitävät kun Paulan palaute oli hieman lyhytsanainen.

 

12

Toinen viikko työharjoittelussa ei ollut kovinkaan raskas, ulkona oli niin hienot ilmat että ihmiset viihtyivät todennäköisesti paljon mielummin järvenjäällä ja terassilla kuin kauneussalongissa hieronnassa. Asiakkaita oli vain 1-2 per päivä, eli aika meinasi käydä hieman pitkäksi. Kerkesin hyvin tutustumaan aromahoitoihin ja sain itsekkin jalkahoidon, tosin kun minulla ei ollut kovettumia eikä kynsien kanssa ongelmia niin eipä tuo kovin ihmeellinen tapahtuma ollut.

 

13

 Tämä viikko olikin hieman vilkkaampi mitä edellinen. Viime viikolla kun kävimme yksi ilta marttojen illassa esittelemässä palveluitamme niin sieltä tuli paljon uusia hieronta-asiakkaita. Haasteena näissä asiakkaissa oli että jokaisella on jokin perus sairaus (nivelrikkoa, psoriasista tai muuta kulumaa) joten heidän kanssaan sai olla hyvin tarkka miten hieroo ja mistä. Kaikki ovat kuitenkin pitäneet käsittelystä todella paljon ja toivottavasti tulevat vielä tytöille jatkokäsittelyyn sillä aihetta useimmilla olisi ; ). Tämä on ollut kyllä opettavainen työharjoittelu, moni varmasti ihmettelee miksi halusin tulla day spa:han harjoitteluun mutta mielestäni tämä on kuitenkin sellainen alue mitä hierojat eivät ole vielä niin hyvin vallanneet, ainakaan täällä kuipiossa, joten tässä voisi olla hyvä markkinarako tulevaa ajatellen. Tämä asiakaskunta on kuitenkin tottunut käyttämään rahaa itseensä ja ovat valmiita panostamaan omaan hyvinvointiinsa joten hyvän hoidon hinnatkin (mitä itse teen)  voisivat olla keskitason yläpäässä.